Ir al contenido principal

Encuentro con Bruno Muel en Barcelona

Sobre el treball cinematogràfic dels Grups Medvedkine
Una trobada amb el cineasta Bruno Muel amb motiu de la publicació del llibre Con y contra el cine. En torno a Mayo del 68.

Auditori del CCCB (Montalegre, 5. Barcelona, 08001).

Amb
David Cortés Santamarta, Amador Fernández-Savater, Bruno Muel, Laurence Rassel

Els Grups Medvedkine es van formar a finals de la dècada dels seixanta a les localitats franceses de Sochaux i Besançon. El nom d’aquests grups es va escollir en homenatge al cineasta soviètic Alexander Medvedkine, que el 1932 va inventar el “cinema-tren”, amb el qual va recórrer el territori de la Unió Soviètica i va filmar, en col·laboració amb obrers i camperols, una sèrie de pel·lícules sobre la vida i les condicions de treball d’aquests.

De manera similar, trenta-quatre anys més tard, els Grups Medvedkine, constituïts per cineastes i treballadors de fàbriques, van voler documentar les condicions de vida i laborals de la classe obrera francesa. Les seves pel·lícules són un referent ineludible de la pràctica cinematogràfica documental activista i del treball col·laboratiu, i constitueixen una experiència radical d’“autogestió de les imatges”.

La Fundació Antoni Tàpies, amb motiu de la publicació Con y contra el cine. En torno a Mayo del 68, us invita a una trobada amb Bruno Muel, un dels components dels Grups Medvedkine, amb la intenció d’indagar en les propostes cinematogràfiques d’autoria col·lectiva que es van produir a l’entorn del Maig del 68, i d’extreure’n preguntes, gestos i forces que ens permetin seguir pensant l’experiència del present.

18.00 h - Projecció
Avec le sang des autres (1974), Bruno Muel/Grup Medvedkine de Sochaux, 50 minuts, color, V.O. amb subtítols en castellà.

19.00 h - Presentació i taula rodona
“El cinema a les portes de la fàbrica (social)”
Presentació del llibre Con y contra el cine. En torno a Mayo del 68, projecció de fragments de pel·lícules dels Grups Medvedkine comentats pel cineasta Bruno Muel, i taula rodona amb la participació de Laurence Rassel, Directora de Projectes de la Fundació Antoni Tàpies, i David Cortés i Amador Fernández-Savater, comissaris del cicle Amb i contra el cinema. Entorn del Maig del 68.

Lloc: Auditori del CCCB (Montalegre, 5. Barcelona, 08001).
Entrada gratuïta.

Comentarios

Entradas populares de este blog

¿Qué es un foucaultiano?

Intervención ayer en Traficantes de sueños durante la presentación de Foucault y la política   ¿Quién es un buen lector de Foucault? Es uno que no toma de Foucault lo que le viene en gana, sino el que aspira a tener por entero el espíritu de Foucault “porque debe haber el mismo espíritu en el autor del texto y en el del comentario”. Para ser un buen lector de Foucault, un buen foucaultiano, deben comentarse sus teorías teniendo “la profundidad de un filósofo y no la superficialidad de un historiador” Es una broma. En realidad, el texto anterior resume "¿Qué es un tomista?", un texto del insigne filósofo de la Orden de predicadores Santiago Ramírez, y publicado en 1923. Pero los que comentan filósofos, Foucault incluido, siguen, sin saberlo, el marco de Ramírez. Deberían leerlo y atreverse a ser quienes son, tal y como mandaba Píndaro. El trabajo filosófico, desde esta perspectiva, consiste en 1.        Se adscriben a una doctrina y la comentan mediante par

Presentación de "La saga de los intelectuales franceses" y "Los pasados de la revolución"

 

Un clásico de la inteligencia crítica: Los Herederos

Este año se cumplen cuarenta años de la publicación de Los herederos. Los estudiantes y la cultura , el primer libro firmado por Pierre Bourdieu y Jean-Claude Passeron. En esta pequeña nota me centraré en su principal aportación: la relación con la cultura como clave de las desigualdades. En principio, las desigualdades educativas parecen, ante todo, económicas. Bourdieu y Passeron se concentran en una parte muy significativa de los universitarios: los estudiantes de Letras de París. El libro, por supuesto, recibió enormes críticas, comenzando por el trabajo, muy próximo aunque polémico, de Christian Baudelot y Roger Establet, inspirado en Louis Althusser –quien proyectaba un libro sobre la escuela, para cuyos prolegómenos preparó su reflexión sobre la ideología . Baudelot y Establet consideraban que Bourdieu y Passeron, por su elección metodológica, hablaban como si el sistema educativo fuese común, cuando en realidad éste distribuía a la clase obrera y a